Galerija od spužava

Dobro došli u galeriju od spužava i suvenirnicu Žitak!

Dobrodošli na Otok Krapanj, kolijevku spužvarstva i ronilaštva u Hrvata.

Veselimo se da s vama možemo podijeliti naše povijesno nasljeđe, naše zanate koji su nas hranili i otvarali nam puteve k svijetu i na ovom prostoru Mediterana
obilježili našu povijest, sadašnjost i budućnost. Slijedeći 300 godina staru tradiciju spužvarstva, obitelj Jurić, kroz tvrtku Žitak, njegujući i štiteći ambijentalne vrijednosti i milenijsku sljubljenost čovjeka i podmorja, spužvu promovira u autohtoni suvenir i originalni poklon koji možete vidjeti, opipati i kupiti u Galeriji od spužava i suvenirnici Žitak.

Morska spužva upotrebljava se i spominje kao higijensko sredstvo još od antičkog doba. I danas spužva ima široku uporabnu vrijednost jer njene karakteristike, u prvom redu čvrstoća, izdržljivost, mekoća, mogućnost upijanja i nepostojanje statičkog elektriciteta, ostaju nedostižne modernoj tehnologiji i sintetičkim materijalima.

Spužva je jednostavni višestanični morski organizam. Prilično je osjetljiva, traži toplo i čisto more. Takav je naš Jadran i zato u njemu raste ova najfinija i najkvalitetnija vrsta spužve Euspongia offcinalis Adriatica-Dalmata Fina.

Spužve koje nudimo prvenstveno služe za njegu tijela i lica kao i originalni i autohtoni suvenir koji  as svakodnevno može podsjećati, dok se kupate, na ljeto provedeno na Jadranu.

Hvala na posjeti otoku i našoj Galeriji.

Divna Gašperov-Jurić.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn